Hallo..Ik wil graag het één en ander delen over de vachtverzorging van de Pomsky, maar voor ik mijn verhaal ga doen zal ik mij eerst even voorstellen.

Mijn naam is Jo Rotmans en heb al sinds 30 jaar Hondenkinders. Mijn man Marco en ik zien onszelf niet als ‘Bazen’ van onze Honden, maar als Vrienden want dat is voor ons héél belangrijk. Wij hebben het dan ook nooit over onze Honden, wij hebben het over onze Meiden Knipogende emoticon Zij zijn Alles voor ons!!
Wij hebben voorheen een kruising Shelty , twee Duitse Herders en twee Maltezertjes gehad en wij hebben nu twee Hollandse Herders en drie Pomsky’s . 
Ons leven staat in het teken van de Honden en ons hart klopt ook Hond Glimlach Wij zijn ons in de loop van de jaren steeds verder gaan verdiepen in de Hondenwereld en van vooral op het vlak van de Voeding, het Gedrag en de Vachtverzorging en over het laatste wil ik jullie wel graag het één en ander uitleggen. Daar gaan we....


De Vacht van een Pomsky.. De vachten van een Pomsky (zoals ze nu zijn) kunnen nogal verschillen.. De één heeft een hele dikke en wollige vacht, de ander heeft een stokhaarvacht en dan heb je ook nog de langere en kortere vachten. De lange dikke vachten zijn een stuk moeilijker om Goed door te kammen dan de kortere vachten. Daardoor kunnen er nogal een klitten ontstaan. Het is sowieso heel belangrijk om de pennetjes van de kam naar voren te houden als je kamt. Daardoor dringen die pennetjes goed door de vacht waardoor je tot op de huid kamt. Veel mensen kammen vaak alleen de kop, de rug en zijkanten en de staart van de hond en vergeten dan onderkant van de hond te kammen. Dit is juist ook een hele belangrijke plek om eens goed door te kammen. Er ontstaan vaak klitten onder de oksels en op de binnenkant van de dijen van de hond en dat is behoorlijk pijnlijk voor een hond omdat zij de hele dag bewegen. Hou die plekken dus Goed in de gaten.. De gedeeltes achter de oortjes en bij de staartaanzet zijn ook plekken waar snel klitten ontstaan. Dit zijn dan welleswaar geen pijnlijke gedeeltes, maar het kan wel problemen opleveren. 

Kam je Pomsky niet te vaak...hoe vaker je kamt hoe meer je het lichaam stimuleert om te blijven verharen. Eens in de twee weken Goed doorkammen is genoeg. 


Verharen : Pomsky’s verharen over het algemeen 1 á 2 keer per jaar, maar daar kunnen soms uitzonderingen in voorkomen die te maken kunnen hebben met  weersinvloeden. Als een Pomsky in de rui is , is het raadzaam om een afspraak te gaan maken bij een trimsalon. Zij hebben alle materialen om de Pomsky van de losse onder vacht af te helpen. Laat de Pomsky niet te lang met de losse onder vacht rond lopen want dat kan huidproblemen veroorzaken. Dan nog even wat over de ruiperiode.. Mensen denken soms dat een trimbeurt niet echt nodig is als de hond niet zo’n wollige vacht heeft...vergis je daar niet in hoor.. ook daar kan een flinke lading haar vanaf komen Glimlach 


Nog even wat aandachtspuntjes : 
Let er op dat de nageltjes van je Pomsky niet te lang worden. De nageltjes van de achterpootjes zullen niet snel te lang worden omdat honden zich met de achterpoten afzetten, maar de nageltjes van de voorpootjes verdienen wel wat extra aandacht..net als de nageltjes van de Hubertusklauwtjes ..dat zijn de nageltjes van de ‘hoge’  teentjes. Ook die mogen niet té lang worden. 
Was je Pomsky niet te vaak...Doe dat hooguit twee keer per jaar en als je met je Pomsky naar een trimsalon gaat, laat die het dan voor je doen. Hoe vaker je de hond wast hoe meer huidvet je verwijdert waardoor er huid en vachtproblemen kunnen ontstaan. Mocht je je Pomsky zelf wassen, zorg er dan ook voor dat je je Pomsky daarna Goed droog kan föhnen . Als je dat niet goed doet kunnen er broeiplekken ontstaan waar je Pomsky veel last van kan krijgen. 
Dan nog even een Zomer en Wintertip :  Knip in de Zomer en in de Winterperiode de haartjes onder de voetzooltjes van je Pomsky weg. Knip Nooit het haar Tussen de teentjes weg..alleen die Onder de voetzooltjes. In de Winterperiode kan er daardoor geen ijsklontvorming ontstaan en kan de pekel er niet in blijven hangen en in de Zomer zorgt het ervoor dat je Pomsky goed kan zweten. Honden zweten namelijk niet over hun lichaam , maar kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. 


Als laatste .. Naast mijn werk heb ik Hondentrimmen al heel wat jaren als Hobby.. Normaal gesproken mag je er bij een Trimsalon nooit bij blijven als je Hond zijn/ haar trimbeurt krijgt, maar aangezien ik Hondentrimmen als Hobby heb bied ik je de mogelijkheid om eens bij mij langs te komen als je Pomsky een trimbeurt nodig heeft zodat je eens mee kunt maken hoe dat in z’n werk gaat . Dat is best eens leuk om te zien Glimlach 

Jo